"Olyanok a szavak, mint a hírnökök: mindazt a jót vagy rosszat
elbeszélik, ami ott honol abban az országban, ahonnan jöttek."
Tamási Áron

Kategóriák

Kosár tartalma

Kosara jelenleg üres

néphagyományok

A hagyományos citerajáték kezdőknek és haladóknak

Borsi Ferenc

3 500 Ft
Kiadó: Hagyományok Háza
Oldalszám: 171
Kiadás éve: 2010

A hagyományos citerajáték kezdőknek és haladóknak

A citera a legelterjedtebb népi hangszerünk volt egykor a hagyományos közösségek zenei életében, s talán a legtöbbek által használt népi hangszer az újjáéledő népzenei életben is. A hangszer gyakoriságát azzal magyarázhatjuk, hogy viszonylag egyszerű az elkészítése, s könnyen elsajátítható játéktechnikával önállóan is teljes értékű zenei élményt, akár kisebb vígasságokban tánckiséretet is szolgáltat.
Kötetünk a hagyományos citerajáték tanulásához kiván segítséget nyújtani az első lépésektől a haladó szintig. A zenei anyag válogatásakor nem csak az adott technikai szintet tartottuk szem előtt, hanem igyekeztünk különböző dallamváltozatokat is bemutatni. A MTA Zenetudományi Intézete archivumának mintegy százhúsz citerástól gyűjtött több ezer felvételéből válogattuk a hagyományos citerajátékot leginkább képviselő dallamokat. Külön figyelmet fordítottunk a citerajáték eddig feltárt három jellegzetes tájegységére: az Alföld keleti és déli vidékére, a Körép-Alföldre, valamint a hangzásban teljesen elkülönülő dél-dunántúli területekre.
A legújabb népzene-oktatási szemlélet szerint a kottával leírt dallam nem képes hordozni valamennyi finom stilisztikai, előadói,zenei információt. Ez csak hallás, auditiv élmény útján közvetíthető. Egy-egy új játéktechnikai fogást, zenei fordulatot könnyebb értelmezni,ha helyes, stílusos előadásban meg is hallgathatja a tanuló. A könyvhöz tartozó hangzó CD-melléklet ezt a célt szolgálja.